Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка заради проблемите с медицинските извинителни

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка заради проблемите с медицинските извинителни
Коментари Харесай

Проф. Ковачева: Медицинските е-бележки за учениците да влязат в пакета дейности, плащан от Касата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова рекомендация поради проблемите с медицинските извинителни е-бележки на учениците, в която изиска от здравния министър проф. доктор Христо Хинков, ръководителя на отрасловата парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов и шефа на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров издаването им да стане безусловно гратис за родителите, като бъде включено в пакета здравни действия, обезпечени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Освен това проф. Ковачева упорства да бъдат открити незабавни решения – персоналните лекари и болничните заведения да проявят схващане и да не вземат такси за издаване на тези бележки или те да бъдат минимални, например на цената на потребителските такси.

Поводът за тази рекомендация са нови тъжби и сигнали от родители до институцията на омбудсмана поради наложилата се спорната процедура за установяване на таксите, оповестяват от пресслужбата на публичния бранител.

„ Намирам за значимо да напомня, че по отношение на въвеждането на медицинските извинителни бележки изпратих специфична рекомендация, в това число и до просветителния министър, като показах, че има риск от нови административни и финансови тежести, които родителите ще понасят. В късият интервал от въвеждането на това условие за извиняване на всяко неявяване на учениците по медицински аргументи, в публичните медии, включително и в обществените мрежи, бяха изразени позиции на лекари и на родители и недоволството им от този недобре премислен метод за извиняване на отсъствията на учениците. Родителите дефинират системата като неефективна, неработеща, която не взема решение въпросите със икономисване на време и хартия, а в противен случай – изнервя всички участници в процеса по доставяне с електронна извинителна записка “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева още веднъж акцентира, че това нормативно условие не е съобразено с настоящата здравна система и даже детето да оздравее по-рано, то би трябвало да се съобрази с посочения в електронната записка период. Тя напомня, че тогава зад апелите на жителите застанаха Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, с настояването да има в действителност качествена електронна услуга, която да не се тества като изобретение върху хората.  

„ Известно е, че при започване на новата образователна 2023/2024 година три министерства оповестиха въвеждането на новата електронна извинителна записка за опрощение на отсъствията на възпитаници, като обществено оповестената цел беше да се спести време, средства и разнасяне на хартиени бележки. Въпреки обаче автоматизираното опрощение на отсъствията в електронните дневници на учебните заведения, което разрешава обвързваните системи на образователните заведения и персоналните лекари, на процедура не се получи тъкмо по този начин “, добавя публичният бранител.

Препоръката на проф. Ковачева вижте.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР